SIJOITUS PÄHKINÄN KUORESSA

Sijoitus tarkoittaa käytännössä sitä että kasvattajan omistama kissa asuu muualla kuin kasvattajan luona. Tällaisesta järjestelystä hyötyvät sekä kasvattaja, sijoituskoti ja mikä tärkeintä, kissa itse. Usein kasvattajalla asuu useita kissoja joista osa jo siitosuransa päättäneitä kastraatteja ja kissamäärää ei ole järkevää kasvattaa liikaa. Kun vanhat kissat siirtyvät eläkkeelle kastraateiksi, niin tässä kohtaan edessä on joko kissamäärän kasvattaminen, vanhempien kissojen uudelleen sijoitus tai kenties kasvatuksen lopettaminen siksi aikaa että aika jättää vanhoista. Jokainen kasvattaja tekee parhaaksi näkemänsä ratkaisun mutta omalla kohdallani olen päätynyt käyttämään sijoituskoteja.

Sijoituksen suurin hyöty on se että sijoituskissat saavat oman kodin, oman ihmisen ja yleensä jakamattoman huomion kun taas kasvattajan luona ne eläisivät useasti jopa suuressakin laumassa. Sijoituskoti puolestaan saa kissan, pääsee näkemään halutessaan pentujen syntymisen ja kasvamisen ja kasvattaja taas pystyy jatkamaan sukua kissalla silti kasvattamatta omaa kissamäärää tai joutumatta luopumaan vanhasta siitosuransa päättäneestä kissastaan. Uudelle, aloittelevalle kasvattajalle sijoituskissan hankkiminen on korvaamattoman arvokasta. Hyvä kasvatuskissa ja kokeneen kasvattajan tuki ensimmäisten pentujen ajaksi on hyvä aloitus kasvatusuralle.
Urosten kohdalla sijoituskodin hyödyllisyys nousee jopa suurempaan merkistykseen. Asuessaan omassa kodissaan, urosta ei yleensä tarvitse eristää, kun taas kasvattajan luona se joutuisi elämään omassa tilassaan eristettynä naaraista. Olen onnistuneesti sijoittanut tähän mennessä 4 tuontiurosta ja toivottavasti jatkossa löydän vielä hyviä sijoituskoteja tuleville uroksilleni.

Sijoituskoti sitoutuu hoitamaan kissaa niin hyvin kuin mahdollista kasvattajan ohjeiden mukaan. Sijoituskoti pitää kissaa kuin omanaan, siitos- ja näyttelyttämisoikeuden jäädessä kasvattajalle. Sijoituskoti myös maksaa kissan normaalin ylläpidon eli ruokinta, rokotukset, hiekka, tarvikkeet yms kulut. Kasvattajan vastuulle jää kasvatuskäytöstä aiheutuvat kulut joihin kuuluu mm terveystestit, astutusmatkat yms. Kasvattaja päättää koska ja millä uroksella kissa astutetaan, maksaa pentujen kulut ja pitää myös pennuista saatavat tulot. Jos kissasta on maksettu ns. takuumaksu, se palautetaan kun pennut on myyty ja sopimus päättyy.

Minun kanssani tehty sijoitussopimus käsittää 1-2 pentuetta mutta päättyy viimeistään kissan täyttäessä 3 vuotta. Jos pentuja ei tänä aikana ole tullut, siirtyy kissa sijoituskodin omistukseen ilman sen kummempia toimenpiteitä. Mahdollinen takuumaksu jää tällöin kasvattajalle. On sijoituskodin oma päätös, haluavatko he pentujen kasvavan kotonaan vai otanko kissan pennutuksen ajaksi luokseni. Jos pentujen joskus melko työläskin hoito ei innosta, niin voi olla hyväkin ratkaisu että sijoituskissa tekee pentunsa luonani mutta toisaalta vähemmän stressaavaa naaraalle on saada olla kotonaan ja tehdä pentunsa siellä tutussa ympäristössä. Jos kuitenkin kissa tulee tekemään pennut syntymäkotiinsa, on sijoituskodin varauduttava noin 5 kuukauden eroon kissasta. Tämä aika sisältää ajan astutuksesta pentujen luovutukseen saakka. Tämä järjestely on toki selkeintä, tällöin kasvattaja maksaa ja hoitaa kaiken astutukseen liittyvän kun taas muuten sijoituskoti hankkii tarvittavat ruoat ja hiekat ja maksan kulut vasta ns kuitteja vastaan.

Sijoituskodilta vaadin sijaintia Pirkanmaalla, yhteistyökykyä ja reipasta asennetta. Minulta saat vastapainona hyvän kissan jolla voit halutessasi aloittaa oman kasvatustoiminnan. Lapsiperhe on ihanteellinen sijoituskoti ja yleensä lapset pitävät huolen siitä että sijoituspennut sosiaalistuvat riittävästi. Onkin tärkeää että pennuilla on paljon kontakteja koska ns vakan alla, liian suojassa kasvaneet pennut voivat olla jopa arkoja. Tuontiurokset sijoitan poikkeuksetta siten että niillä ei saa jatkaa kasvatusta sijoitussopimuksen päätyttyä.

Tässä pikainen opas sijoituksesta. Ollessasi kiinnostunut toimimaan sijoituskotina, otathan yhteyttä niin keskustellaan asiasta lisää.

Tanja